Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Και στα Χανιά “Φουντώνει” το κίνημα κατά του τέλους ακινήτων

Του Δημήτρη Μαριδάκη από τα «Χανιώτικα Νέα»

'Φουντώνει' το κίνημα κατά του 'χαρατσιού' της ΔΕΗ σε όλη τη χώρα, αλλά και στα Χανιά, όπου εκτιμάται ότι τα νοικοκυριά που κατέβαλαν μόνο την αξία του ρεύματος, χωρίς το ειδικό τέλος, ανέρχονται σε χιλιάδες. Την ίδια στιγμή, φορείς και συλλογικότητες, που χαρακτηρίζουν το 'χαράτσι' ως 'βαρύ, άδικο και παράνομο', συντονίζουν τη δράση τους, ώστε να μην διακοπεί σε κανένα σπίτι η ηλεκτροδότηση. 


Σε παγχανιώτικη συνέλευση πολιτών, που έγινε χθες στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, έπειτα από πρωτοβουλία 19 συλλογικοτήτων και φορέων, τονίστηκε, μεταξύ άλλων, η 'αντισυνταγματικότητα' του ειδικού τέλους, ενώ αναφέρθηκε ότι οι συλλογικότητες στα Χανιά που αντιδρούν στο 'χαράτσι' έχουν καταγράψει ήδη πάνω από 1.000 περιπτώσεις νοικοκυριών που αρνήθηκαν ή δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ειδικό τέλος.

Ο εκπαιδευτικός και μέλος της 'Κίνησης Πολιτών Ενάντια στο Χαράτσι', που ήταν μια από τις συνδιοργανώτριες συλλογικότητες της συνάντησης, Αρης Ρέττος, σημείωσε σχετικά με τη χθεσινή πρωτοβουλία: 'Είναι μια προσπάθεια που αφορά τη ζωή μας και δεν μιλάμε για θέματα έξω από αυτό. Μας ζητάνε χρήματα που δεν έχουμε να τα δώσουμε με το επιχείρημα ότι πάνε για τη σωτηρία της πατρίδας κ.λπ. για το οποίο πολύ αμφιβάλλουμε, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Εμείς, όμως, δεν έχουμε να το πληρώσουμε αυτό και ορισμένοι άνθρωποι που πιθανόν να έχουν δεν θέλουν γιατί βλέπουν αυτό το ντόμινο και ξέρουν ότι πληρώνοντάς το αύριο θα βρεθούν στη θέση να μην έχουν'. 

Συνεχίζοντας ο κ. Ρέττος επεσήμανε ότι πλέον 'είναι χιλιάδες τα νοικοκυριά στα Χανιά που ξεπέρασαν τον φόβο της απειλής με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης' και πρόσθεσε ότι 'η απειλή για διακοπή της ηλεκτροδότησης ισοδυναμεί με ωμή και ευθύτατη απειλή κατά της ζωής' καθώς 'όποιος τολμά να λέει ότι θα σου κόψω το ρεύμα σου λέει ότι θα σε αφήσω χωρίς τους πόρους να ζεις'.

Ο κ. Ρέττος ανέφερε ακόμα ότι σκοπός της προσπάθειας που κάνουν όλες οι συλλογικότητες που αντιδρούν στο 'χαράτσι' είναι ουσιαστικά να ενθαρρύνουν τους πολίτες 'να μην υποκύψουμε στον εκβιασμό της κυβέρνησης', ενώ πρόσθεσε ότι πλέον 'περνάμε στο δεύτερο βήμα, ώστε να οργανωθούμε ακόμα πιο πεισματικά, μαζικά και αποτελεσματικά'.  

Να σημειώσουμε τέλος ότι στη χθεσινή συγκέντρωση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, που ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο, είχαν καλέσει οι (κατά αλφαβητική σειρά): 'Γιατροί του Κόσμου' (τμήμα Χανίων), Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων, ΕΛΜΕ Ν. Χανίων, Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Χανίων, ΕΠΑΜ Χανίων, Κίνηση Πολιτών Ενάντια στο Χαράτσι, Κοινωνική Κουζίνα, Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών, Παράταξη 'Μαχόμενοι Μηχανικοί' του Τ.Ε.Ε. Δ.Κ., Πρωτοβουλία Πολιτών Κισάμου και Σελίνου, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων, Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Σύλλογος Εργαζομένων Ατμοηλ. Σταθμού Ξυλοκαμάρας, Σύλλογος Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκής, Συνέλευση Κατοίκων Ακρωτηρίου, Συνέλευση Κατοίκων Αμπεριάς, Συνέλευση Κατοίκων Βαρυπέτρου, Συνέλευση Κατοίκων Νέας Χώρας και Πρωτοβουλία Δημοτών Σφακίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου